مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران در گفتگو با بلاغ اعلام کرد: احیای تالاب میانکاله با انتقال آب سد گلورد

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران از پیگیری طرح انتقال آب از سد گلورد به میانکاله خبر داد و گفت: این طرح نیز در حال بررسی است و امیدواریم با تخصیص اعتبار مناسب، بتوانیم این پروژه را عملیاتی کنیم. حسینعلی ابراهیمی‌کارنامی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «بلاغ»، به تشریح وضعیت بحرانی تالاب میانکاله […]

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران از پیگیری طرح انتقال آب از سد گلورد به میانکاله خبر داد و گفت: این طرح نیز در حال بررسی است و امیدواریم با تخصیص اعتبار مناسب، بتوانیم این پروژه را عملیاتی کنیم.
حسینعلی ابراهیمی‌کارنامی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «بلاغ»، به تشریح وضعیت بحرانی تالاب میانکاله و اقدامات صورت‌گرفته برای احیای این منطقه پرداخت و از چالش‌ها و راهکارهای پیش‌رو سخن گفت.

وی در ابتدا با اشاره به مصوبات ملی برای احیای میانکاله، اظهار کرد: برخی مصوبات ملی داشتیم که تنها بخش کوچکی از آنها اجرایی شده و بخش عمده‌ای از این مصوبات همچنان در حالت اجرا نمانده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران بیان کرد: میانکاله برای احیا نیازمند تأمین آب است و این موضوع یکی از اصلی‌ترین موانع پیش‌رو محسوب می‌شود.

این مسئول با اشاره به اقداماتی که در راستای تأمین آب این تالاب انجام شده است، افزود: در ضلع شرقی تالاب میانکاله لایروبی کانال‌ها انجام شده است این لایروبی تأثیر چندانی بر افزایش سطح آبگیری نداشته، اما در بهبود کیفیت آب تأثیر مثبتی داشته است.

ابراهیمی‌کارنامی با اعلام اینکه این لایروبی به دلیل شرایط نامساعد دریای مازندران و طوفانی بودن آن، سریعاً با رسوب‌گذاری مواجه شده و بخش قابل توجهی از آن پر شده است، تصریح کرد: عمر مفید این لایروبی که کارشناسان پنج سال پیش‌بینی کرده بودند، به‌طور غیرمنتظره‌ای کوتاه شده است.

وی افزود: با این حال، همان‌طور که اشاره شد، این لایروبی توانسته بر کیفیت آب تأثیر مثبتی بگذارد، اما موضوع اصلی همچنان تأمین آب برای تالاب است و برای این منظور، ما گزینه‌های مختلفی را در نظر گرفته‌ایم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران یکی از این گزینه‌ها را پمپاژ آب از منابع اطراف میانکاله عنوان کرد و ادامه داد: در حال حاضر ما به دنبال تأمین آب از منطقه ویژه اقتصادی امیرآباد، نیروگاه‌ها و دیگر منابع آبی نزدیک به تالاب هستیم، اگر این روش‌ها نتوانند مؤثر واقع شوند، می‌توانیم پمپاژ آب از ضلع غربی تالاب را به‌عنوان گزینه دیگر در نظر بگیریم.

این مسئول به اهمیت اختلاط آب شیرین و شور برای احیای اکوسیستم تالاب اشاره کرد و گفت: یکی از ویژگی‌های منحصر به‌فرد میانکاله این است که آب شیرین و شور در آن مخلوط می‌شوند که به‌طور طبیعی به بهبود وضعیت زیست‌محیطی و جذب پرندگان کمک می‌کند.

ابراهیمی‌کارنامی خاطرنشان کرد: در حال حاضر حدود ۸۰ کیلومتر از انهار و رودخانه‌های اطراف تالاب را لایروبی کرده‌ایم، اما نکته مهم این است که باید در فصول بارندگی و به‌ویژه در پاییز و زمستان، آب‌های نابهنگام به تالاب برسند تا اختلاط آب شور و شیرین به درستی انجام شود.

وی در ادامه به پروژه‌های آزمایشی برای نگهداشت آب و بررسی طرح‌های مختلف برای احیای تالاب اشاره کرد و گفت: پیش‌تر، ما کارهای آزمایشی در زمینه نگهداشت آب انجام دادیم که نتایج خوبی داشتیم. همچنین، یکی از طرح‌هایی که اکنون در دست بررسی است، طرح اکوتاک است که به‌نظر کارشناسان محیط زیست استان، این طرح می‌تواند به بهبود وضعیت تالاب میانکاله کمک کند. طرح اکوتاک قابلیت تبادل آب میان دو منطقه را دارد و می‌تواند منبع آبی پایدار برای تالاب فراهم کند.

وی در ادامه به لزوم محدود کردن برداشت‌های غیرمجاز آب در حوزه آبریز میانکاله اشاره کرد و گفت: یکی از چالش‌های اصلی ما در این حوزه، برداشت‌های غیرمجاز آب از منابع اطراف تالاب است. در شرق مازندران بیش از ۵۰۰۰ حلقه چاه وجود دارد که بسیاری از آنها به‌طور غیرمجاز آب برداشت می‌کنند، باید دستگاه‌های متولی نظارت بیشتری بر این مسئله داشته باشند و هرگونه برداشت آب غیرمجاز باید به شدت محدود شود، همچنین، این محدودیت‌ها باید برای هر واحدی که بخواهد از منابع آبی شیرین استفاده کند، اعمال شود.

ابراهیمی‌کارنامی همچنین از پیگیری طرح انتقال آب از سد گلورد به میانکاله خبر داد و گفت: یکی دیگر از گزینه‌هایی که در حال پیگیری هستیم، انتقال بخشی از آب سد گلورد به میانکاله است. این طرح نیز در حال بررسی است و امیدواریم با تخصیص اعتبار مناسب، بتوانیم این پروژه را عملیاتی کنیم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران در نهایت با تأکید بر ضرورت تأمین اعتبار برای پروژه‌های احیای میانکاله اظهار کرد: همه این اقدامات نیازمند تأمین منابع مالی است. با توجه به شرایط اقتصادی و تورم موجود در کشور، برآوردهای مالی سال‌های گذشته دیگر پاسخگوی نیازهای فعلی نیستند و باید آنها را به‌روز کنیم و امیدواریم با مساعدت و همکاری مسئولان و تخصیص اعتبارات مناسب، بتوانیم اقدامات احیایی را به‌طور مؤثر و سریع‌تر آغاز کنیم.

ابراهیمی‌کارنامی در پایان سخنان خود ابراز امیدواری کرد که با اجرای این طرح‌ها، بتوان به احیای میانکاله امیدوار بود و گفت: اگر بتوانیم آب را به‌طور مؤثر به تالاب منتقل کنیم و از طریق همکاری‌های همه‌جانبه اقدامات لازم را انجام دهیم، امیدواریم در آینده شاهد بهبود وضعیت این تالاب و احیای آن باشیم.

گفتگو: یاسر معافی